annelienikou.blogg.se

Här skriver jag om vårt nya liv i Singapore.

Lucia har haft premiär

Publicerad 2013-11-28 16:02:40 i Allmänt,

Nu har det första Luciatåget startat i Singapore. Vi är ett antal svenskar som genom SWEA håller hårt på traditionerna! Det är klart att man ska gå Luciatåg om man är svensk!
Nu har vi tränat vid fyra tillfällen, 1 timme varje gång. Det är jag och Annika Jerkfelt som hållit i träningarna.
Intensiva 1-timmesträningar, och alla har varit såå duktiga och lärt sig stämmor och allt. Alla har dessutom inte körvana, så det är extra beundransvärt.Och det lät fantastiskt bra, om jag får skryta lite!
 
Det som är roligt är att det är blandat både barn, ungdomar och vuxna  - men mest flickor/damer. Idag hade vi en ensam tapper stärngosse med oss! Vi lussade idag på Shangri-La Hotel, för Handelsbanken som hade glöggfest där, för anställda och kunder. Många asiater.
För asiater är nog detta en märklig företeelse, som för oss är helt normal.
 
Ja, så normal som den kan bli, när luciatåget går förbi poolen och alla palmer i 28-graders värme, och man är helt genomsvettig i sitt vita linne.
En mycket vacker och värdig Lucia.
  ...också går vi förbi poolen..
 
"Då i vårt mörka hus, skrider med tända ljus....."  Så här graciöst har jag aldrig skridit i ett luciatåg!
 
 

Alla barnen var jätteduktiga!

 
 

 
 

Jesus är hos mig!

Publicerad 2013-11-27 09:21:14 i Allmänt,

 
Ja....så är det! Jesus är en alldeles fantastiskt söt lite Chihuahuapojke som jag ska passa nu i 4 dagar, medan hans matte är bortrest.
Jesus är 7 månader och kommer från Sverige. Han kom hit för bara 4-5 veckor sedan. Hans matte kommer från Bålsta, precis som vi gör. Hon har bott här i Singapore i några år nu.
Idag började Jesus och jag med en långpromenad på förmiddagen. Vi gick ned till Orchard Road och passade på att leta lite efter Expressokoppar. Det är inte lika vanligt med hundar här i Singapore, och Chihuahuaor är verkligen sällsynt. Jesus väckte stor uppmärksamhet. En man stannade sin bil och började prata och fråga om hunden.
Folk man möter ler - om de hinner uppfatta honom. Han är ju så liten.
 
Vid ett tillfälle mötte vi två stora hundar på vår promenad. Deras huvuden var större än hela Jesus!! Så jag tog beslutet att lyfta upp honom och stoppa honom i väskan då. Man vet ju inte om han hade blivit mat åt dessa hundar?? ;o))
   
 
Efter promenaden var Jesus helt slut och sov i sin väska flera timmar i sträck. Ikväll ska vi åka till kyrkan och träna till Luciatåget.
 

 

Julbasar!

Publicerad 2013-11-24 13:28:20 i Allmänt,

För två veckor sedan var det julbasar på svensk/norska kyrkan. Under hela året har en grupp kvinnor träffats på kyrkan och suttit och handarbetat de mest fantastiska alster till denna julbasar!
I 30 graders värme får man passa på denna dag att köpa in lite handgjord julstämning.
 
Idag var jag på julbasar i den danska kyrkan där vi också sjöng med kören som jag är med i - Koriallverlden.
Bilderna nedan är från svensk/norska julbasaren.
 
 
 

Forest Adventure

Publicerad 2013-11-23 10:55:06 i Allmänt,

 
    
 
Jaha! Då har man trotsat sin rädsla och klättrat upp i träden och gått/klängt/hängt i en hinderbana uppe bland träden!! Och dessutom åkt linbana högt upp i luften!
Jag var faktiskt lite nervös för höjden imorse när jag gav mig av. Försökte koncentrera mig på det praktiska....vattenflaska, pengar, nycklarna.........
 
  
Men när vi väl var framme och gick igenom alla säkerhetsrutiner med karbinhakar hit och karbinhakar dit, då gjorde sig nervositeten påmind igen.
 
 
                                                                         
 
 
Första linbanan som gick över vattnet var nog den värsta. Sen funkade de andra linbanorna bättre. Man vänjer sig.
 
Sen kom vi till linbanan som de kallade Tarzanswing eller bungyjumpet. Åtta meter upp i luften och bara slänga sig ut..........ooooaaaahh!!!!! Men det gick det också!! Några gjorde den två gånger, men jag var alldeles jättenöjd med att jag vågade en gång! Stolt över mig själv ;o))
 
       
 
 Här är alla trevliga Sweor som var med på detta äventyr!
 
 

High-Tea at Shangri-La Hotel

Publicerad 2013-11-20 15:31:00 i Allmänt,

Förra veckan anmälde jag mig till High-Tea på Shangri-La Hotel! Vad trevligt....tänkte jag! Gå och dricka lite te? Nja......det var inte riktigt som jag hade föreställt mig. Det var ju en hel lunch på ett av de flottaste hotellen i Singapore! Jag hade nog klätt mig i min finaste outfit om jag hade kollat upp litegrann innan!
 
        
 
Entrén var fantastiskt vacker. Utanför jobbade ett par män i en lustiga kläder o hattar!
 
Shangri-La Hotel Singapore, Orchard - Bukit Timah 

 
Uppdukat! Jo vi fick förståss te också....både varmt te och iste.
 
Buffén innehöll allt möjligt gott....sushi, sashimi, indiska grytor, dumplings, kallskuret, sallader, soppor, bröd och allt möjligt annat gott.
 
.....och så efterrätt!! I överflöd!! Här åt jag en av de GODASTE Créme Brulée jag nånsin ätit!
 
 
Sen kunde man få en durianfruktspuff...som det hette. Gjord på frukten Durian som luktar så illa. Men den var inte så god tyckte min bordsgranne. Och jag äter verkligen inte mat som luktar illa. Det går liksom inte!
 
          
 
 

Food Playground

Publicerad 2013-11-20 14:10:10 i Allmänt,

I går var jag på Matlagningskurs och fick lära mig tre asiatiska recept typiska för Singapore. Mycket spännande att få ta del av. Vi var 16 st svenskar/norrmän. Först fick vi veta lite om Singaporeansk mathistoria. Att mycket mat kommit från Kina och blivit uppblandat med Malaysisk matkultur. Det är den äldsta influensen. Man använde mycket enkla och biliga matvaror, eftersom det var ganska fattigt. Vår kock/lärare var mycket kunnig.
 
     
                 
 
Vi skulle laga tre rätter. Det var:

Char Kway Teow - en rätt med breda risnudlar, böngroddar, fishcake, och Singaporeansk torkad korv.
Chicken Satay m jordnötssås - det hörs ju väl vad det är!
Kueh Dadar - en efterrätt m palmsocker o kokkosflingor.
 
         
 
Vi började förbereda efterrätten. Här håller vi på att klippa "pandanleaves" som sen skulle mixas med vatten och sen sila bort bladen och använda bara det gröna smaksatta vattnet. Pandanleaves påminner om vårt gräs till utseende och doft men är mycket grövre och större.
Det smaksatta vattnet blandades med en pannkakssmet. 
 
        
Denna lilla puck är palmsocker. Palmsockret skulle blandas med kokkos. Sen stekte vi små "gröna" pannkakor och kokkosblandningen lades på pannkakan och rullades ihop till en liten rulle. 
Här står jag och steker den gröna lilla pannkakan!
 
                    
Kycklingspetten uppdträdda på blötlagda pinnar. De hade legat i en marinad över natten med pulver av gurkmeja, kummin, fänkål och koriander. Sen var det Kecap Manis och salt o socker.
 
Här är ingredienserna till Char Kway Teow. Det högra fatet låg det risnudlar böngroddar, grön purjolök,
ägg vitlök, fishcake, och kinesisk (illaluktande!) korv. Pådet vänstra fatet låg ingredienserna till jordnötssåsen.
citrongräs, chilli, galangal (en typ av ingefära), vitlök, scharlottenlöken och en nöt som jag inte vet vad den heter och som är giftig om man äter den olagad! Man hade också tamarindvatten, rostade jordnötter, kecap manis,
socker o lite salt. Lite svårt att hitta dessa ingredienser hemma bara.....?
 
Här är vår färdiga lunch! Och det var supergott allting (utom korven!)
 
Min matlagningskamrat, Gunilla.
 
Vi avslutade lunchen på ett trevligt fik bredvid. Trevlig aktivitet som jag gärna gör om igen!......både matlagningen och fikastunden........
 
 
 
 
 

Shopping i Batam

Publicerad 2013-11-14 04:19:00 i Allmänt,

Efter barnhemsbesöket skulle vi se oss om lite mer. Vi hade planerat att försöka komma till någon marknad, men efter rekommendationer åkte vi till ett lokalt varuhus. Ett ganska stort komplex i tre våningar. På nedre botten var det som en marknad där lokala köpmän hade ett litet utrymme att sälja sina olika varaor. Skor/kläder/husgeråd/smycken/klockor/parfymer mm. På plan två och tre fanns större affärer med bla möbler, mer kläder och mer husgeråd.
Det är en enorm skillnad även här jämfört med våra varuhus. Jag trodde att jag skulle kunna hitta någonting kul att köpa med hem, men det fanns ingenting som var modernare än 80/90-tals-mode. Det mesta var väldigt platstigt och riktigt dålig kvalité. Kopior och åter kopior.
 
Anna och jag ville gå ut i omgivningarna utanför varuhuset för att se oss omkring. Vi gick snabbt in igen. Vi kom inte mer än 20 meter så började männen runtom ropa på oss och gå efter oss!
 
Inne i varuhuset var vi alla nordbor verkligen udda personer. Alla hade bara armar och ben, och i Batam är befolkningen muslimer och alla kvinnor har långa klänningar eller byxor och de flesta hade långärmat. En stor del av den kvinnliga befolkningen har en scarf som döljer håret - nikab.
Så vi blev ordentligt uttittade. Nästan alla av oss hade ju också ljust hår!
Senaste modet.....svårt att välja bara....
 
 
Inte riktigt min smak......
 
Färgglatt värre!!
 
 
Nedre plan med olika stånd.
 
Vi behövde visserligen en ny soffa vid tillfället, men jag tror inte denna skulle ha passat hemma hos oss...
 
 
 

Barnhemmet i Berkat Bangsa

Publicerad 2013-11-11 17:37:09 i Allmänt,

........efter historien om hur Berkat Bangsa startade, sjöng barnen för oss. Det blev en helt oförglömlig stund som jag kommer bära med mig i livet som en fantastisk musikupplevelse. En av de äldsta pojkarna spelade gitarr och de andra barnen sjöng med en sån glädje, sån inlevelse och sån styrka, rakt från hjärtat...så tårarna rann på flera av oss!!
 
Efter det sjöng och dansade vi tillsammans. Jag hade tagit med min gitarr och jag lärde alla (både oss svenskar, norrmän och alla på barnhemmet) en sång och dans som kommer från Cree-Indianerna.
 
När alla blivit varma i kläderna (också rent bildligt talat för det blev sååå varmt!) var det lätt och spännande att prata med varandra och öppna konversationer. Barnen var väldigt nyfikna på oss och vile veta vad vi hette. där slutade ungefär det vi kunde kommunicera på engelska...sen blev det kroppsspråket.
 
Sen blev vi runtvisade av barnen och de visade stolt upp sina rum.
                 
Ett av rummen i pojkarnas hus. Det bodde 3-4
 
barn i ett rum, som var max 8-9 m2. Flera av de
yngre pojkarna sov två på varje madrass.
 
Detta var en gång en toalett, men pga platsbrist var
det nu omgjort till ett sovrum med madrasser på golvet.
 Toaletten i flickornas hus.
Detta var en stor sovsal i flickornas hus. Till natten
lade man ut madrasser på golvet.
 
Min uppfattningvar att man förvarade en del kläder utomhus.
Jag såg ialla fall inga garderober inne.
De hade även tagit hand om föräldralösa valpar som inte
kunde vara många veckor gamla!
Svårt att motstå en sån här liten gullig valp.
 
 
Många var nyfikna på våra foton i mobilen.
 
Den här flickan fick låna min gitarr. Hon var otroligt duktig på
att spela och sjunga.
 
Dags att säga farväl till alla barnen.

Det var ett otroligt trevligt möte med alla barn och ungdomar på barnhemmet. Ska försöka åka tillbaka
nästa gång igen det blir dags för en tur till barnhemmet i Batam.
 
På denna länk nedan, ligger ett bildspel som jag gjorde, från barnhemmet. I bakgrunden hör ni sången som barnen sjöng för oss.
Det är en ljudupptagning som jag gjorde vid  tllfället, men jag har förlängt den för att den ska passa till bildspelets längd.
 
http://www.youtube.com/watch?v=5i93DTYf-6o
 
 

Barnhemmet Berkat Bangsa

Publicerad 2013-11-10 16:28:00 i Allmänt,

                                
Då var vi äntligen på väg till barnhemmet Berkat Bangsa på Batam i Indonesien som vi planerat ett tag. Vi hade samlat in kläder tvättmedel och skor till barnen. Anna och jag hade hittat 10 par skor till kanonpris! Vår packning var ganska stor ca 15 Ikeakassar och lite till. Vi åkte färja över som tog ca 1 timme. Vi hade med oss en tolk på resan också.        
 
               

Levnadsstandarden på Batam var milsvid från Singapores. Visst fanns det "finare" hus som en del bodde i, men många hus var i väldigt dåligt skick. En del bodde t om i skjul med lappad korrigerad plåt.
 
Bussen fick ta en omväg i området där barnhemmet låg för ett trädeller stolpe hade vält rakt över vägen, så bussen kom inte fram. När vi stannade utanför barnhemmet blev vi mötta av flera förväntansfulla och nyfikna barn.
 
Barnhemmet drevs av en kvinna och hennes man. Hon berättade för oss med hjälp av tolk (som var ett av de äldre barnen som var duktig på engelska) att hon hade fått en dröm för många år sedan att Gud hade sagt till henne att hon skule öppna sitt hem för barn som behövde. Drömmen hade kommit tillbaka till henne tre gånger, och efter det förstod hon vad hon måste göra. Iadg finns 39 barn boende hos det äkta paret. Barnen bor där permanent. En del utav barnen kom dit efter att ha blivit föräldralösa efter tsunamin 2004 i Banda Aceh. Pojkarna bodde i huset på bilden ovan och flickorna i huset intill. 
 
Det fanns tre små sovrum på övervåningen, där barnen bodde 3-4 i varje rum. I pojkarnas hus hade man gjort om toaletten till sovrum där de sov på madrasser på golvet.

 
På bilden ovan ser ni kvinnan som har hand om barnhemmet tillsammans med ett av barnen som hjälpte henne att tolka. Fortsättning följer.........
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Julen närmar sig

Publicerad 2013-11-04 17:18:13 i Allmänt,

Ikväll har jag varit på kören igen efter 3 veckors uppehåll när jag var i Sverige.  Vi hade tydligen sjungit julmusik sedan två veckor tillbaka. Come All Ye Faithful och Härlig är jorden (fast nå norska: Dejlig Er Jorden). När jag sedan var på väg hemåt, dinglade juldekorationerna från palmerna på Orchard Road! Mysigt tänkte jag och gick vidare hemåt i mina flipflops! 

Hemkommen

Publicerad 2013-11-01 07:54:51 i Allmänt,

Nu har jag varit på min efterlängtade resa hem till Sverige i drygt två veckor! Jag haft en jättemysig tid med familj och vänner. Fått lite kyla, och vackra höstfärger. Kelat med katten, och nu är jag tillbaka i verkligheten........eller var det verkligheten jag kom ifrån? 
Både Sverige och Singapore känns känns egentligen lite overkligt. Men nu måste jag försöka samla ihop mig och tankarna och se till att detta blir min verklighet. 
Det var i alla fall skönt att komma "hem", efter att ha varit "hemma". Ja, nu har jag också två "hem". Och familj på båda ställena! 
Så här ser det i alla fall ut i vårt hem just nu. Jag har ju lovat lite nya bilder 😊

Matsal/kök
Ett kök till (wet kitchen)
Vårt sovrum

Vardagsrummet, sett från hallen. Vi ska köpa en ny soffa och soffbord så småningom.
De två andra sovrummen är inte iordning än så de får vänta.

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela