annelienikou.blogg.se

Här skriver jag om vårt nya liv i Singapore.

Astrid Lindgrenföreställning

Publicerad 2014-06-07 18:14:18 i Allmänt,

Idag har vi varit på Astrid Lindgrenföreställning i kyrkan. Alltså, de människorna som jobbar där är helt fantastiska!! Alla delstog i föreställningen tillsammans med några barn som går på en barnklubb på kyrkan - My Space. Både kocken, prästerna, körledaren.....ja, alla! Dekor och kostymer hade Annika Jerkfelt som jobbar på kyrkan gjort tillsammans med Ing-Marie. Det var också helt makalöst bra.
 
Vi fick se Pippi Långstrump med både Kling o Klang, Prussiluskan, och Pippis sjörövarpappa. Emil i Lönneberga med Alfred, Lina och Ida. Madicken o Elisabeth. Och till sist Ronja, med Lovis, Mattia, Skalle-Per och flera andra rövare.
 
Efter det blev vi bjudna på helt fantastiska smörgåstårtor som min kollega på Svenska skolan hade gjort. Sen varma kanelbullar........Kan det bli bättre?? Här kommer lite bilder på föreställningen.
            
Här har vi Prussiluskan. Marie är kollega med mig på Svenska skolan.
Kling och Klang! Steinar (tv) är kock på kyrkan. Gudmund (th) är den svenska prästen.
Öystein som Pippis pappa. Öystein är körledare i min kör. Som Pippi har vi Mia (gift med prästen) och hon är dramapedagog och håller i barngrupper för de äldre barnen.
Kling o Klang och  Pippis pappa.
Lina och Alfred. Helene som Lina. Min körkamrat och jobbar också på kyrkan (gift med Öystein). Steinar igen, fast här som Alfred
Här har vi Ida, Emil Och Alfred.                     Madicken och Elisabeth.
                 
Eva Kristin, som Madicken och Elisabeths mamma. Eva Kristin jobbar med barngrupperna för de yngre barnen. Hon är också min körkamrat ((gift med Steinar).
    
Här är Eva Kristin igen med en liten tvillingpojke!
Noah som Skalle-Per. Noah är son till Mia och Gudmund.
Gudmund igen, fast här som Matti. I bakgrunden ser vi en rövare som spelas av Martin. Han är chef/arbetsledare för alla på kyrkan (och pappa till tvillingarna).
Nästan hela ensemblen fick jag med på denna bild! Tack alla för en proffsig föreställning.
 

Sveriges Nationaldag

Publicerad 2014-06-06 18:14:14 i Allmänt,

Sveriges Nationaldag firades ståtligt på Singapore Poloclub.
                  Man är nästan mer svensk när man bor utomlands!!
             
Kvällen invigdes med att ordföranden i Swea hälsade välkommen och ett tal från  den Svenska ambassadören, Håkan Jevrell. Barnen sjöng "den blomstertid" och sedan var det sjöng alla nationalsången. Efter det bjöds det på svenska läckerheter som gravad lax (som faktiskt var sushi-lax) snittar med skagenröra, ostsnittar, potatissallad, köttbullar med gräddsås och lingonsylt och tysk korv! Det var faktiskt lite roligt att de mixade in lite tyskt där också :o))
                    
Två av flera arrangörer för denna kväll. Mia från Svenska kyrkan och Maggan, ordföranden i Swea. Båda i fina Sverigedräkter.
Fina Sara Lundemo följde med oss på denna tillställning. Första bilden med ambassadören. Andra bilden tillsammans med Saras vänner.
Hoppas ni har en fin Nationaldag därhemma i Svedala!!!                !
 
 
 
 
 
 
 

After work....nej After all!

Publicerad 2014-06-05 14:47:35 i Allmänt,

Ja, så har man gjort ett helt läsår på Svenska skolan! Tiden flyger!!
I lördags hade vi en fin examensdag på Overseas Family School, där vi på Svenska skolan får husera två timmar varje fredageftermiddag. Det var sång, dans och dikter som alla de 120 barnen framträdde med. Och så hade vi gjort en utställning med årets tema.
Jag har haft en sexårgrupp på 19 elever tillsammans med tre kolleger. Det kanske låter väldigt lyxigt med fyra vuxna på 19 elever, och det är det ju naturligtvis också. Men poängen med Svenska skolan är ju att eleverna ska få förstärkning i sitt svenska språk under endast två timmar i veckan, och är man för få, så hinner man ju inte prata med alla, och inte hjälpa alla.
Då ska ingen tid behöva gå åt till att sitta och vänta på sin tur, för då tränar man ingen svenska.
 
Så det är alltid suuuperintensiva två timmar, där man ska försöka pressa in så mycket som möjligt, inklusive lån på vårt svenska bibliotek.
 
Ett par gånger varje termin brukar vi ha After Work, och nu hade vi alltså finalen....After All, för att fira att läsåret är slut, säga hej då till varandra eftersom alla nu tar några sköna sommarveckor hemma i Sverige, och även några som lämnar Singapore och flyttar hem, eller vidare till nästa land.
                                                        
En trevlig kväll med knytis hemma hos Cissi vid hennes "condos" grillplats.
    
Sex kockar och en grill.....men det blev gott. För många kockar brukar ju inte vara framgångsrikt, men detta funkade super :o))
   
           
Kerstin och jag avslutade kvällen med ett glas vin i våra egna kvarter. Alltid lika trevligt :o))
 

Brott i Singapore

Publicerad 2014-06-02 16:36:00 i Allmänt,

Ja, brottsligheten i Singapore är nästan lika med noll!?!? Men man ska ju naturligtvis ändå vara på sin vakt. Det finns som tur är många civila poliser runtomkring, straffen är mycket höga, och det är övervakningskameror överallt som förmodligen får den eventuella tjuven på andra tankar. (Nu blev vi ju tyvärr av ned två klockor och en mobiltelefon våra första veckor här i Singapore, så vi har ju redan fått vår beskärda del)        
Såna här förebyggande affischer kan man se ibland på busskurer. Ja, man har faktiskt piskrapp som straff också!
Man kan få 15 piskrapp om man klottrar eller 500 dollar i böter om man matar duvor. Att man inte skräpar ned och spottar på gatorna är också nästan helt sant. Att spotta eller skräpa ned kan man få 500-1000 SGD i böter!
Att föra in droger i landet är förenat med dödstraff. Mellan 1991 och 2005 (Wikipedia) var det över 420 personer som avrättades.
                  
                       Att röka på rökfria platser kan också bli dyrt!
Och när det har förekommit ett brott på en plats, så sätter man upp såna här skyltar i området. Jag läste i Expressen från först maj 2009 att en svensk student hade gjort en liten nakenpromenad med sin flickvän på en bar-gata:
 
"När Jan Braunisch och hans tjejkompis, som en rolig grej, tog av sig alla kläder och vandrade på bargatorna i Singapore kunde de inte föreställa sig att promenaden skulle få ett så dramatisk slut. Folk som såg dem på gatorna jublade och applåderade men ordningsmakten var inte lika förtjust.
Paret greps av polis och fängslades med handbojor.
– De satte handbojor på mig och i häktet låste de fast mig vid ett järnrör i väggen, har Jan tidigare berättat för Expressen.

Döms till böter

Paret släpptes efter en natt i häktet och nu har de dömts till böter. Enligt domen ska de betala cirka 1 300 dollar (runt 7 400 kronor) i böter. Landet Singapore har strikta nakenregler – även tidningar med lättklätt innehåll som Playboy är förbjudna"
 
En ganska dum idé, i ett sånt här land?
 
Aga i hemmet och i en del skolor är fortfarande tillåtet här (hemska tanke?) Följande information googlade jag fram på nätet om detta:
 
"En mildare form av spöstraff används i många skolor för att bestraffa pojkar som gjort sig skyldiga till allvarligare förseelser. Aga i hemmet är inte förbjudet i Singapore. För detta ändamål används ofta en mindre käpp eller annat föremål.
                     
De här färgglada käpparna hittade jag i en butik i Chinatown. Jag trodde det var en rolig leksakskäpp som man köpte till sina barn. Men det var inte så mycket leksak, fick jag reda på senare?!
De hade också en liten piska som man piskade över fingrarna. Hmmm....??

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela