annelienikou.blogg.se

Här skriver jag om vårt nya liv i Singapore.

Damlunch

Publicerad 2014-10-24 16:33:42 i Allmänt,

Då har det varit höstens damlunch på Svenska kyrkan. Indiskt tema denna gång (om ni kommer ihåg så var det ju reggae-tema i våras) På måndagen samlades några frivilliga för att laga maten under ledning av Eva-Kristin och Helen som jobbar på kyrkan. Jag lagade Samosa. Vegetariska friterade filodegsknyten. Sen var det var också olika chutneys, naan, daal, korma mm. En riklig indisk buffé med andra ord.
Det är inte bara mat som ska lagas för att få en perfekt indisk lunch. Även lokalen måste smyckas och dekoreras. En annan grupp frivilliga hjälptes åt med detta. När dagen var slut var verkligen kyrkan helt förvandlad. Nu var det mer som ett hinduiskt tempel....eller kanske ett vackert indiskt vardagsrum.
De första gärsterna har börjat anlända. Många hade liksom jag varit i Little india och shoppat sin outfit.
Den vackra duknigen!
Klänningen som jag hade inhandlat kallas för Salva gomez (tror att det stavades så). Annars är det ju vanligt även med Sari. Och vackrare.
Här är tre av kyrkans duktiga anställda; Helen, Helene och Eva-Kristin.
....och så all den goda maten serverad på bananblad, på indiskt manér. Var var då alla manliga anställda på denna damlunch???
Jo...i vanlig ordning så var det herrarna som stod för undehållningen!! Steinar (kocken) till vänster härovanför.
Öystein, kyrkomusiker och vår körledare nedanför.
Och så var det ju prästerna! I rosa, den norska prästen och i rött den svenska...(mamma mia?!)
Det är alldeles fantastikt hur mycket de bjuder på sig själva! Mycket skratt och glada hurrarrop.
Underhållningen avslutas med lite härlig Bollywood-dans.
Jag och min körkamrat, Katarina.

Little India

Publicerad 2014-10-17 12:52:18 i Allmänt,

I veckan var jag på guidad tur med sjömanskyrkan till vackra, men smått kaosartade Little India - om man nu jämför med övriga Singapore. Men det är därför som det är så spännande att åka dit. De håller just nu på att förbereda firandet av Depavali som är är en av hinduismens viktigaste händelser på året. Då har man stor ljusfest, som firas till minne av guden Ramas återvändande från exil. Den motsvarar vårt nyår.
Vi blev välkomnade av vår guide, Charlotte, med armband av färska blommor och en "bindi" att sätta i pannan.
Klar för guidning!
Överallt är det vackar färger - blommor, dekorationer..och inte minst en del hus!
Vi gick in i Sri Veeramakaliamman-templet. Det var många hinduer där som var fullt upptagna med sin tillbedjan.
Nedanför följer lite kuriosa om templet.
Detta tempel var dedikerat till Gudinnan Kaliamman, den vildsinta inkarnationen av Lord Siva hustru Meenachi. Sri Veeramakaliamman-templet tros att vara det första templet som är byggt i Singapore för att vörda henne.

Man tror att detta tempel byggdes så tidigt som 1855 av tamilska arbetare som arbetade vid kalkugnarna som kantade Kampong Kapor i mitten- till slutet av 1900-talet. Deras inflytande på templet är tydligt; Det ursprungliga namnet är Soonambu Kambam Kovil , eller " Templet i byn av kalk.

År 1908 tog arbetarna över ledningen av templet och konstruerade den stora hallen och helgedomarna, installerade statyer av alla stora hinduiska gudar och importerade statyn av Kali från Indien. När kriget bröt ut i Singapore 1942, tjänade templet som tillflyktsort och en plats för tillbedjan. Hängivna hinduer trodde på Kali's makt som beskyddare, och sökte skydd innanför templets väggar från bomberna som ”regnade” utanför. Kanske hade rätt, för mirakulöst nog, så undkom templet och alla dess statyer kriget helt oskadd.

Jaha...och här ser det ut som det plötsligt         Vilket vackert tak det var! Det här
ligger ett kontor mitt i templet? Stämmer!          templet har varitunder renovering
Här kan man köpa en lapp och skriva sitt          i fyra år, och blev klart nu i maj
namn på, som man sedan lämnar till                 detta år.
prästerna. Då läser han ditt namn en av
sina bönerna och sätter ett vitt märke i
pannanpå dig.
Gjort av bränd koskit, förresten!
Den här Gudinnan, Kali, ser ju riktigt skräckinjagande ut! Som vi fick det beskrivet för av guiden så är hon ändå god. Hon är barnens beskyddare. Så här kan det gå för den som är elak mot barn. Då kan man få inälvorna utslitna! Men om man googlar, så får man en annan beskrivning......
Sen var det dax för fikapaus. Vi gick till ett te-ställe där vi fick pulled tea, eller "Teh tarek" som det heter på indiska, och så fick vi smaka på lite olika goda lokala specialiteter. Jag gillade Roti Prata. Mannen i blå tröja gör pulled tea enligt konstens alla regler. Inget socker i, men däremot kondenserad mjölk...så det är nästan odrickbart i alla fall.
Vi gick in i ett marknadstält, som enbart finns där nu för att det är Deepavali, nästa vecka. kanske kan jämföras med våra julmarknader.Där såldes allt möjligtfärgglatt. Bl a målade lerfigurer - gudabilder.
 
De hade också celebert besök från Indien. En man och hans papegoja som spådde människor som km till marknaden. Inte ett öre tog han för sina spådomar. Den lilla papegojan kom ut på ett tecken från spåmannen och gick och valde ett kort. På det kortet stod spådomen som skulle gälla för just den personen. Här får Kerstin pröva stt få sin framtid uppläst.
 
De hade också hennatatuering. Jag blev verkligen imponerad, då det är mönster och mandala-art som jag själv använder i mina tavlor.
Slutligen gick vi in på Tekka Market, där en dam visade oss hur man klär på sig en Sari. Inte så enkelt som det ser ut kanske. Den skulle vikas på ett speciellt sätt i midjan. Och så måste det vara ett speciellt antal vikningar så det inte blir för mycket eller för lite tyg att drapera kring axeln. Tygstycket som jag har på mig är drygt 5,5 meter långt.
 Turen avslutades med lunch på en av de äldsta restaurangerna i little India. Kaschmiri naan, med tre olika vegetariska såser. Mycket gott!
 

Tekka Market

Publicerad 2014-10-05 05:22:49 i Allmänt,

Efter besöket på Bollywood veggies, fick vi tips om att åka till Little India och gå på Tekka Market för att köpa örter och andra nyttigheter. Jag, Kerstin och Gunilla åkte dit en dag för att rekognosera.
 Det finns såå många grönsaker oh örter som man inte har en aning om vad de heter eller hur man tillagar dem, eller kombinerar med annat. De bruna på högra översta bilden är ialla fall bananblommor. Men hur använder man dem?
            
    
Här är två riktiga praktexemplar av Jackfruit.
Smaken kan jämföras som en blandning av äpple, annanas, mango och banan.
 
 I Little India har man nu pyntat gatorna för fullt. I helgen firar en högtid som heter Id-ul-Azha hedrar minnet av Hazrat Ibrahim som sattes på ett svårt prov av Gud när han blev ombedd att offra det som var honom kärast; hans son. När Ibrahim var på väg att lägga svärdet mot sonens hals framgick det för honom att det enbart var ett test på hans trohet. Det skulle räcka med att han offrade en bagge i Allahs namn. Getter och får offras över hela Indien, denna dag till ära.
 
 
Marknadsturen slutade med att jag handlade 4 mango (välkänd vara!) för 10 SGD och en indisk tunika med sjal och byxor för 20 SGD! Ja...det kan ju vara bra att ha om man ska gå på fest eller så.
En liten indisk lunch på en lokal resturang som avslutning. Vi hade fått rekommendationer på Kommala Vilas, en vegetarisk restaurang (då kan man ju vara säker på att råvarorna inte är hund, koöga, groda eller annat konstigt). Förväntansfulla, väntar Kerstin och Gunilla på maten.
Men liite annorlunda servettvikningar tyckte jag nog att de hade? Servitören drog av en bit pappershanduk bredvid handfaten som var placerade bredvid vårt bord och rullade in våra bestick och lade ned. Enkelt och inte så pråligt! Sedan koom tre såser och en jättepankaka med potatisfyllning i mitten. Vi kollade på gärtsrna vid bordet bredvid och de åt med händerna, så då gjorde vi det också.
Till varmrätt hade vi beställt Palak panir och Panir Butter Maasala, och tre olika naan-bröd. Det var verkligen suuupergott!! Kan jag rekommendera vidare. Hela festmåltiden kostade oss 33 SGD tillsammans. Mätta och belåtna styrde vi våra steg hemåt igen.
 
 
 

Afternoon-tea

Publicerad 2014-10-04 04:28:13 i Allmänt,

Jaha...då har man varit på High Tea....då måste man ju också prova på afternoon tea. Och det gör man gärna på den fashionabla te-salongen TWG. Med anor ända från 1837!
Nä....faktiskt inte. Företaget grundades 2007 av Taha Bouqdib, Maranda Barnes och Manoj M Murjani. De valde att lansera företaget i Singapore 2008, för dess centrala plats i Asien och de promotar sig själva med "the finest luxury tea brand in the world". Namnet står för  The Wellness Group.
          
TWG blev stämda av ett annat te-företag för att de lurar sina kunder att tro att de grundades 1837 och de dömdes till böter/skadestånd. Men de åberopaded i en överklagan att årtalet är en hyllning till "year when the Chamber of Commerce was founded in Singapore" vet inte hur det har gått i det fallet.
 
De har i alla fall supergoda teer. Och hundratals att välja på. Man bör ha gott om tid på sig om man inte redan vet vad man är ute efter.
 
Man kan också beställa olika efterrätter/bakelser med tesmak. Varför inte en Creme Brulé idag igen? Nej förresten....två! De går åt så fort så det är lika bra ;o))
 

En tjejdag med lyx

Publicerad 2014-10-03 11:32:26 i Allmänt,

Natalie hade ett önskemål om att få gå på High Tea på Shangri-la Hotel.
Sagt och gjort. Hennes sista dag skulle vi ha det lyxigt och mysigt, så vi började med en shoppingrunda! Lämnade lägenheten kl.10 på förmiddagen och startade med shopping. Vi hittade rätt snart en hel del som var värt att köpa....inte så svårt... ;o))
 
När jag bokade bord hade jag meddelat att Natalie var vegetarian och frågat lite om det fanns gott om rätter att välja mellan. Så när vi kom mit dit efter att blivit serverade Rose-tea, så kom kocken ut och viade oss runt och föklarade buffen och dess innehåll ordentligt. Bra sevice!
Sen lämnade han oss till sin kollega och sa; This is my guests, can you please show them the dessert-buffé and explain it?
Sen bugade kocken och lämnade oss hos sin kollega som tog över rundturen.

Det var nog efterrätterna som vi såg fram emot mest......vi delade på allt UTOM Creme Brulé....den var vi överens om att vi måste ha varin. Men det gick ju inte att smaka på allt ändå...!?!
Det var inte bara efterrätterna som var söta som socker!! Mitt fina sällskap var också det <3

Efter lunchen, lite mer shopping! Vi åkte runt halva Singapore för att hitta ett par Vans i rätt storlek. Vi hittade till slut ett par i Boon Lay - nästan 50 min tågresa från där vi bor.  Och naturligtvis lika långt hem igen. Vi hann inte hem innan det var dax att äta middag, så efter att ha fått i oss en god Indisk middag var vi äntligen hemma igen vid 22.00! Det kallar jag HELDAG! Men en mysig sådan :o))
 
 
 
 
 
 
 

Om

Min profilbild

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela