annelienikou.blogg.se

Här skriver jag om vårt nya liv i Singapore.

Little India

Publicerad 2014-10-17 12:52:18 i Allmänt,

I veckan var jag på guidad tur med sjömanskyrkan till vackra, men smått kaosartade Little India - om man nu jämför med övriga Singapore. Men det är därför som det är så spännande att åka dit. De håller just nu på att förbereda firandet av Depavali som är är en av hinduismens viktigaste händelser på året. Då har man stor ljusfest, som firas till minne av guden Ramas återvändande från exil. Den motsvarar vårt nyår.
Vi blev välkomnade av vår guide, Charlotte, med armband av färska blommor och en "bindi" att sätta i pannan.
Klar för guidning!
Överallt är det vackar färger - blommor, dekorationer..och inte minst en del hus!
Vi gick in i Sri Veeramakaliamman-templet. Det var många hinduer där som var fullt upptagna med sin tillbedjan.
Nedanför följer lite kuriosa om templet.
Detta tempel var dedikerat till Gudinnan Kaliamman, den vildsinta inkarnationen av Lord Siva hustru Meenachi. Sri Veeramakaliamman-templet tros att vara det första templet som är byggt i Singapore för att vörda henne.

Man tror att detta tempel byggdes så tidigt som 1855 av tamilska arbetare som arbetade vid kalkugnarna som kantade Kampong Kapor i mitten- till slutet av 1900-talet. Deras inflytande på templet är tydligt; Det ursprungliga namnet är Soonambu Kambam Kovil , eller " Templet i byn av kalk.

År 1908 tog arbetarna över ledningen av templet och konstruerade den stora hallen och helgedomarna, installerade statyer av alla stora hinduiska gudar och importerade statyn av Kali från Indien. När kriget bröt ut i Singapore 1942, tjänade templet som tillflyktsort och en plats för tillbedjan. Hängivna hinduer trodde på Kali's makt som beskyddare, och sökte skydd innanför templets väggar från bomberna som ”regnade” utanför. Kanske hade rätt, för mirakulöst nog, så undkom templet och alla dess statyer kriget helt oskadd.

Jaha...och här ser det ut som det plötsligt         Vilket vackert tak det var! Det här
ligger ett kontor mitt i templet? Stämmer!          templet har varitunder renovering
Här kan man köpa en lapp och skriva sitt          i fyra år, och blev klart nu i maj
namn på, som man sedan lämnar till                 detta år.
prästerna. Då läser han ditt namn en av
sina bönerna och sätter ett vitt märke i
pannanpå dig.
Gjort av bränd koskit, förresten!
Den här Gudinnan, Kali, ser ju riktigt skräckinjagande ut! Som vi fick det beskrivet för av guiden så är hon ändå god. Hon är barnens beskyddare. Så här kan det gå för den som är elak mot barn. Då kan man få inälvorna utslitna! Men om man googlar, så får man en annan beskrivning......
Sen var det dax för fikapaus. Vi gick till ett te-ställe där vi fick pulled tea, eller "Teh tarek" som det heter på indiska, och så fick vi smaka på lite olika goda lokala specialiteter. Jag gillade Roti Prata. Mannen i blå tröja gör pulled tea enligt konstens alla regler. Inget socker i, men däremot kondenserad mjölk...så det är nästan odrickbart i alla fall.
Vi gick in i ett marknadstält, som enbart finns där nu för att det är Deepavali, nästa vecka. kanske kan jämföras med våra julmarknader.Där såldes allt möjligtfärgglatt. Bl a målade lerfigurer - gudabilder.
 
De hade också celebert besök från Indien. En man och hans papegoja som spådde människor som km till marknaden. Inte ett öre tog han för sina spådomar. Den lilla papegojan kom ut på ett tecken från spåmannen och gick och valde ett kort. På det kortet stod spådomen som skulle gälla för just den personen. Här får Kerstin pröva stt få sin framtid uppläst.
 
De hade också hennatatuering. Jag blev verkligen imponerad, då det är mönster och mandala-art som jag själv använder i mina tavlor.
Slutligen gick vi in på Tekka Market, där en dam visade oss hur man klär på sig en Sari. Inte så enkelt som det ser ut kanske. Den skulle vikas på ett speciellt sätt i midjan. Och så måste det vara ett speciellt antal vikningar så det inte blir för mycket eller för lite tyg att drapera kring axeln. Tygstycket som jag har på mig är drygt 5,5 meter långt.
 Turen avslutades med lunch på en av de äldsta restaurangerna i little India. Kaschmiri naan, med tre olika vegetariska såser. Mycket gott!
 

Kommentarer

Postat av: Ann N

Publicerad 2014-10-17 21:02:33

Det ser roligt ut! Fantastiskt att få uppleva andra kulturer.

Svar: Ja visst är det! Dit ska vi göra en utflykt....sem finns det ju Chinatown och Arabstreets också 😊
Annelie Nikou

Postat av: helen

Publicerad 2014-10-28 17:59:57

ååå va mycket skoj du är med på, man längtar ju lite ibland till Hongkong o de utflykter man gjorde med Swea gruppen. Men du är så bra på att skriva o visa vad du pysslar med tack för det! Skickar en bild på Louie plutten så får du se vad han har vuxit sen sist kram till dig o Mike

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela