annelienikou.blogg.se

Här skriver jag om vårt nya liv i Singapore.

Lo Hei

Publicerad 2015-03-20 11:19:31 i Allmänt,

Det här inlägget har dröjt lite. Denna händelse hänger ihop med Chinese New Year som var i slutet av februari, men bättre sent än aldrig!
 
Lo Hei är en spännande tradition bland kineser här i Singapore i samband med nyåret. Då träffas de och  "tossar" mat. 
Det fick jag och andra sweor pröva på under en SWEA-aktivitet. En kinesisk kvinna berättade om det kinesiska nyåretoch instruerade oss i, hur man tossar mat.
Vi var ett gäng tjejer som var hembjudna till Maggan, SWEAs orförande (vid den tidpunkten). Vi blev välkomnade med champagne och lite gott tilltugg.
Sedan bänkade vi oss runt demonstrationsbordet och guiden började berätta. Maten (eller salladen) består av bl a strimlade morötter, rättika, pomelo, gurka, rödkål, paprika, ingefära, lax, plommonsås, vinäger, sesamfrön mm.
 
Själva ordet Lo Hei kommer från kantonesiskan och betyder "kasta för god lycka".
Först lägger man lägger upp de strimlade grönsaker. Sen strör man på nötter, fröer, dressig och sist toppar man allt med fisk (sashimi) av något slag.
När allt ligger prydligt på tallriken ska man med sina pinnar, kasta denna blandning så högt upp i luften samtidigt som alla runt bordet ropar ut lyckönskningar, typ "God lycka", "God framgång" "God hälsa"
Ju högre man kan kasta desto större blir lyckan och framgången.
Sedan äter man denna "tossade" salladen som en förrätt innan middagen. Den var faktiskt överraskande god!!
Alla ingridienser som ingår har också en speciell betydelse. Mycket väl genomtänkt.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela