annelienikou.blogg.se

Här skriver jag om vårt nya liv i Singapore.

Bollywood Veggies

Publicerad 2014-09-19 08:39:40 i Allmänt,

I våras efterlyste jag en aktivitet i Swea, där man kanske kunde få veta lite mer om alla asiatiska frukter och grönsaker som finns att köpa i affärerna. Den ena är märkligare än den andra och man har ingen aning om hur de ska tillagas eller serveras för att de ska smaka på bästa sätt. Så nu hade programgruppen ordnat en utflykt till Bollywood Veggies!
Det ligger långt ute i Singapores utkanter - Kranji. Jag tog mig dit med några andra tjejer i bil, men det gick även att ta sig dit kommunalt. Sista sträckan i denna lilla buss från närmaste MRT.
 
När vi kom fram fick vi varin svalkande citrongräsvattendryck.
 
Sen kom Singapores svar på Crocodile Dundee - fast 30 år äldre och med 3 storlekar för stora tandskenor - och skulle visa oss runt i den stora exotiska trädgården med olikaträd, buskar och blommor.
Tony var en oerhört kunnig man, med många härliga historier och anekdoter och en stor portion humor.
  
Här berättar han om en Hibiscus, som har både vita och röda blommor. Han talar om att på natten blir blomman vit, sen på dagen blir den röd, och efter att den varit röd en dag, så ramlar den av. Den blommade bara ett dygn.
 
Oerhört många vackra färrger.
 
Ricin. Som förr användes som laxermedel. Ricin är oerhört giftig! Om man skulle injecera 0,2 mg/kg, så skulle ungefär vara dubbelt så giftigt som kobrans gift.
Av någon outgrundlig anledning kallas detta träd för bomullsträdet.
Denna blomma tillhör ingefära familjen.  Det finns  flera hybrider men den här är en Heliconia.
Kan användas på lite olika sätt ;o))
 
Vi fick också lära oss att banansorter där blomman växer uppåt är inte särskilt goda att äta...utan blomman måste växa nedåt. Nu syns inte blomman på bild nummer två, men det är en sort där blomman blomman under klasen.
Också superfrukten Noni - som inte går att äta som frukt, för det är så oerhört mycket kärnor i, men som är jättenyttig och ganska god som jucie. Men däremot luktade den fruktansvärt (som spya) när Tony pressade ihop frukten i handen!
Längst till vänster Southern Wood. Det är ungefär som vår dill.
            
Sedan fick vi plantera en egen miniörtagård, med Southern Wood, Citrongräs, Indian bourage, och lök.
             
             
Efter planteringen fick vi också höra och smaka hur man kunde göra olika ört-teer och juicer. Den första var ett cleansing-te, med citrongräs, thaibasilika, Pandanleaves och stjärnanis. (pandanleaves använder man också här för att skrämma bort kackerlackor, effektivt). Det andra vi fick smaka var en protecting-jucie gjord på gurkmejarot, palmsocker och lime. Gurkmeja är mycket antiinflammatoriskt och används bl a till att bota hudproblem, inflammationer, leversjukdomar, matsmältningsproblem och menssmärtor.
           
Sen åt vi lunch. Här är friterade Mormingablad, med soja och sötsur sås. Riktigt gott. Det var kyckling och lite annat också.
I lunchrestaurangen satt även den stolta ägarinnan, Ivy Sing, med sin man och gamla mamma. Hon kom fram och berättade att hon i likhet med oss - vikingar från Sverige - även hon var en "warrior". Hon hade ett bälte runt midjan där hon hade flera knivar som hon berättade roliga historier kring.
Ivy Sing och hennes man började bygga Bollywood Veggies runt 2000. Här kan ni läsa mer om deras historia kring Bollywood Veggies.
 
 
 
 
 

Kommentarer

Postat av: Cicci

Publicerad 2014-09-19 11:19:39

Tänk Annelie! Man kan alltid lära sig något nytt :)Intressant!!

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Om

Min profilbild

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela